Erken yaşta denge ve koordinasyon becerilerinin desteklenmesi oldukça önemlidir. Denge ve koordinasyon oyunları, uygun kontrollü vücut hareketleri geliştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olmaktadır. Bu da etkili olduğunda gereken enerjiyi sınırlandırarak yorgunluğu en aza indirmektedir. Oyun oynamak, aktif bir pratik olduğundan dolayı iskelet ve kas yapısının daha dayanıklı hale gelmesine olanak verir. Benzer şekilde, düşme ve yaralanma gibi durumların yaşanma ihtimali azalır ve sağlıklı bir vücut gelişimi sağlanır.
Okul öncesi dönemde hareketli oyunlar ve fiziksel aktiviteler önemli bir yere sahiptir. Çocuklar bu oyun ve aktiviteler sırasında bedenlerini kullanarak yeteneklerini tanımakta, yaratıcılık ve problem çözme gibi becerilerini de geliştirmektedirler. Fiziksel oyunlarda ve aktivitelerde başarılı olmak sosyal ve duygusal gelişim açısından da önemli katkılar sağlar. Gelişmiş denge ve koordinasyon becerilerine sahip olmak özgüveni destekler. Grup oyunlarında liderlik fırsatı verir ve sosyal becerilerin gelişmesini sağlar. İyi denge ve koordinasyon becerileri, konsantrasyon ve odaklanma becerileri ile de ilişkilidir. Denge becerileri gelişen çocukların oturmakta ve dikkatlerini toplamakta daha rahat olduğu görülmüştür. Bu da beynin başka şeylere odaklanmasını sağlar ve öğrenme üzerinde büyük bir etkisi olduğunu gösterir.
Çocuklarda denge ve koordinasyonun temel özellikleri, çocukların fiziksel ve motor gelişimlerinin önemli yetenekleridir.
Denge, vücudun bir yerde sabit durabilme yeteneğidir. Çocukların doğru bir dengeye sahip olmaları, günlük aktivitelerini daha rahat ve güvenli bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktadır. Yürümek, koşmak ve merdiven çıkmak gibi günlük yaşamımızda kullandığımız temel hareketleri yapabilmek için denge gerekmektedir.
Koordinasyon ise vücudun farklı parçaları arasında uyumlu olarak hareket etme yeteneğidir. Koordinayonu güçlü olan bir kişi ellerini, gözlerini ve vücudunu bir arada kullanmakta zorluk yaşamazken karmaşık hareketleri başarıyla gerçekleştirmektedir. Örneğin bisiklet sürmek için el-göz koordinasyonunu başarılı bir şekilde sağlarken aynı zamanda dengede durmak gerekmektedir.
Aylara Göre Denge ve Koordinasyon Becerileri
Bebeklerde denge ve koordinasyon becerileri aylara göre farklılık göstermekte ve zamanla gelişmektedir. Bu beceriler bebeğinizin gelişim süreci ile ilgili fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır ve bireysel farklılıklar olabilir.
0-3 Ay
3-6 Ay
6-9 Ay
9-12 Ay
12-18 Ay
18-24 Ay
24-36 Ay
36-48 Ay
Çocukların motor becerilerini desteklemek içi hareket eğitimi atölyelerinden faydalanmak gerekmektedir. Okul öncesi dönemde programlı şekilde temelleri atılan hareket eğitimi, kalp – damar sisteminin sağlıklı gelişiminin yanı sıra, güçlü bir iskelet ve kas yapısının oluşumuna da katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda küçük yaştan itibaren hareket eğitimiyle birlikte el-göz koordinasyonu, denge, vücut koordinasyonu, motor planlama gibi birçok becerilerinin gelişmesini desteklemektedir. Yapılan araştırmalarda erken yaştan itibaren hareket eğitimi almış bireylerin ergenlik ve yetişkin döneminde karşılaşabileceği fiziksel ya da zihinsel problem durumlarından minimum düzeyde etkilendiği gözlemlenmiştir. Hareket etmenin doğal yaşam döngüsünün bir parçası olduğunu bilerek ve erken dönemde tedbirler alarak, daha sağlıklı nesillerin yetişmesi için sizler de kurumumuzu ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.