Bizden Haberler & İçerikler

Ebeveynler İçin Çocukların Denge ve Koordinasyon Gelişimini Destekleme İpuçları

Çocukların fiziksel gelişimi, sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve günlük aktivitelerini başarıyla yerine getirebilmeleri için oldukça önem arz etmektedir. Fiziksel gelişimin önemli bir parçası denge ve koordinasyon becerileridir. Denge ve koordinasyon becerileri denildiğinde akla sadece spor becerileri gelmemelidir. Çocuğun günlük yaşam becerileri içinde denge ve koordinasyon çok önemlidir. En temel düzeyde bile çocuğun yürüme/koşma faaliyetini gerçekleştirmesi için dengeye sahip olması gerekir. Çocuğunuzun dengesi iyi değilse yürürken sürekli bir yerlere çarpabilir, yere düşebilir ya da vücudunu kontrol etmekte zorlandığı için sporsal faaliyetlerde başarısız olabilir. Bu durumu yaşayan çocuklarda başarısızlık karşısında özgüven düşüklüğü yaşandığı gözlemlenmektedir.

Ebeveynler olarak çocuklarımızın bu becerilerini desteklemek ve geliştirmek için birçok yönteme başvurabilirsiniz. Bu yöntemlerden birisi uzmanlar eşliğinde yürütülen profesyonel hareket eğitimi atölyeleridir. Yaş gruplarına uygun yürütülen bireysel ve grup çalışmalarının çocuk gelişimi için birçok faydası bulunmaktadır. Samsun’da çocuklarla yürütülen hareket eğitimi atölyeleri için bizlerle iletişime geçip detaylı bilgi alabilirsiniz. Yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise bu süreci imkanlarınız doğrultusunda yürütmektir. Bu süreci sizin için kolaylaştırmak adına bazı önerilerimiz olacak. Hazırsanız başlıyoruz!

1-Aktif Oyunlar ve Egzersizler: Çocuklarınızın denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmek için günlük aktivitelerden yararlanabilirsiniz. Çalışmalarınıza mutlaka bisiklet sürme, top atma-tutma (tek ayak üzerinde yapılabilir), koşma, yüzme, buz pateni gibi aktiviteler çocukların motor becerilerine katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda çocukları spora teşvik etmektedir ve denge/koordinasyon becerilerini de arttırmaktadır.

2- Denge Tahtası ve Oyunları: Denge tahtası, çocukların denge becerilerini geliştirmek için harika bir araçtır. Denge tahtası gibi materyalleri hazır olarak temin edebileceğiniz gibi evde eşyalarınızda kendiniz de yapabilirsiniz. Örneğin sandalyeleri birleştirerek kendinize harika bir denge tahtası yapabilir, yastıklardan da yararlanabilirsiniz. Çocukluğumuzda kurduğumuz çadırlar, koltuktan koltuğa atladığımız oyunlar şimdi gözümüze ne kadar faydalı geliyor değil mi? 😊

3- Dans ve Ritmik Hareketler: Hiçbir şey yapamıyorsanız dans edin! Dans etmek, şarkı eşliğinde ritmik hareketler yapmak çocukların beden farkındalığını arttırırken aynı zamanda denge ve koordinasyon becerisini de geliştirmektedir. Evde müzikler açıp çocuklarınızda birlikte dans edebilirsiniz. Böylece ailecek geçirdiğiniz vakitler çocuk ile aranızdaki bağın güçlenmesini de sağlamaktadır.

4- Yoga ve Pilates: Yoga ve pilates gibi sportif aktiviteler özellikle de çocukların denge ve esnekliklerini arttırmalarına yardımcı olur. Yoga veya pilates diyince gözünüzde çok zor hareketler canlanmasın. Basit yoga pozları çocuğunuzda beden farkındalığını arttırırken aynı zamanda muhteşem bir denge ve koordinasyon çalışması sağlamaktadır.

5- Doğa Yürüyüşleri ve Açık Hava Aktiviteleri: Doğa yürüyüşleri ve açık hava aktiviteleri, çocukların doğal ortamlarda denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Yürüyüş sırasında çocuğunuzda birlikte doğayı gözlemleyebilir, bitkiler hakkında konuşabilir veya engellerle kendinize parkur yapıp eğlenebilirsiniz. Aynı zamanda açık hava çalışmalarının stres ile mücadele etme becerilerini de geliştirmektedir.

6- Oyun Alanları ve Parklar: Çocuğunuzun yararlanabileceği parklar ve hareket eğitimine uygun oyun alanları birçok fiziksel becerilerini geliştirmektedir. Tırmanma duvarları, salıncaklar, ekipmanlarla hazırlanan parkur çalışmaları denge ve koordinasyon becerilerini de bolca geliştirmektedir. Çocuğunuz arkadaşlarıyla bu tarz aktivitelere katıldığında aynı zamanda sosyal becerileri de olumlu etkilenecektir.

7- Evde Yapılabilecek Parkur Çalışmaları: Dışsal faaliyetler veya profesyonel hizmetlere her zaman vakit ayıramaya bilirsiniz. Çocuğunuz enerjisini atamıyorsa veya dışarı çıkarmaya vakit bulamıyorsanız imkansız gibi görünen parkur çalışmalarını evde de yapabilirsiniz.Minder, tabure..vb evimizde bulunan materyalleri kullanarak denge alanı oluşturabilir çocuğunuza burada (eline verilen bir nesneyi hedefe taşımasını isteyebilirsiniz.) çeşitli çalışmalar yaptırabilirsiniz.

8- Sporsal Faaliyetler: Çocuğunuzu takım veya bireysel sporlara yönlendirebilirsiniz. Futbol, voleybol, badminton, tenis, yüzme gibi branş sporların oynanması çocuğunuzun denge ve koordinasyonunu geliştirmektedir. Örneğin; voleybol oynayan bir çocuk topu takip ederken, ayaklarını vücut duruşunu topa göre ayarlaması gerekir. Burada denge ve koordinasyon devreye girmektedir.

9– Sabır ve Teşvik: Denge ve koordinasyon becerilerini geliştirmek bazen zaman alabilir ve zorlayıcı olabilir. Bu süreçte sabırlı olmak ve çocuğunuzu teşvik etmeniz çok önemli. Başarısızlıkla karşılaşabilir veya hata yapabilir. Önemli olan bu süreçte denemeye devam edip öğrenme sürecini keyifli hale getirmesidir.

Denge ve koordinasyon becerileri günlük yaşam aktiviteleri gibi hayatın birçok noktasında bizlere eşlik eden en önemli becerilerden birisidir. Özellikle de erken çocukluk döneminde öğrenilen beceriler daha etkili olduğu için çocukluk çağı ebeveynler için de çok önemlidir. Bu süreci desteklemek için profesyonel hizmet alabilir, atölye çalışmaları ile çocuğunuzun uzmanlar tarafından gözlemlenmesini isteyebilirsiniz ya da yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarından yararlanarak kendiniz bu süreci destekleyebilirsiniz. Her çocuğun ihtiyaçları ve yeteneklerinin farklı olduğunu unutmayın. Aktiviteleri planlarken çocuğunuzun ilgi alanları ve becerilerini göz ardı etmeden keyif alabileceği bir şekilde süreci geçirmesini sağlayın.