Beslenme ve Diyet Danışmanlığı

Beslenme ve Diyet Danışmanlığı

Beslenme danışmanlığı, gerekli vücut analizlerinin sonucuyla kişiye özel ihtiyaç ve beklentilerin göz önünde bulundurularak hazırlanan özel beslenme planıdır. Beslenme planı hazırlanırken uzman diyetisyenler tarafından kişiye en uygun diyet listeleri belirlenir.

 

Beslenme danışmanlığına yapılacak ilk başvurularda gelmeden önce iki saat boyunca aç olmak, son 6 ayda yapılmış tetkik ve kan tahlili sonuçlarının getirilmesi, kullanılan ilaçların belirtilmesi gerekmektedir.

 

Başvuru sonrası genel olarak haftada 1 seans veya diyetisyen ve danışanın ortak olarak belirlediği sıklıkla seanslar gerçekleştirilir.

 

Diyetisyen eşliğinde vücut analizleri vücut analiz cihazı ile yapılmaktadır. Ancak bazı istisnai durumlarda vücut analizleri yapılmaması tercih edilmektedir. Bu durumlar; danışanda kalp pili takılı olması, hamilelik, uzuv eksikliği durumu, vücudunun herhangi bir yerinde platin takılı olmasıdır. Vücut analizinin en doğru sonucu verebilmesi için ise; son iki saattir aç olmak, kabızlık durumu yaşamıyor olmak, bir gün öncesinde aşırı kafein veya alkol almamış olmak, kadınlarda regl döneminde bulunmuyor olmak gerekmektedir.

 

Beslenme danışmanlığı hangi durumlar için verilebilir?
Beslenme danışmanlığı hizmeti verilebilen durumlar;

  • Sağlıklı kilo alıp-verme ve kilo kontrolü
  • Otizm, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
  • Gastroenterolojik Hastalıklar
  • Alerjik Rahatsızlıklar
  • Diyabet Melitus
  • Kalp-Damar Rahatsızlıkları
  • Tansiyon Rahatsızlıkları

 

Sağlıklı Kilo Alıp-Verme Ve Kilo Kontrolü
 Kilo artışı ve kilo kaybı çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleştiği gibi sebepsiz kilo kaybı ve kilo artışı da çoğu zaman bazı hastalıkların habercisi olabilir. Vücut ağırlığımız yağ ve kas oranına göre belirli bir dengede olmalıdır. Gerektiği durumlarda fazla kilolar verilmeli ya da gerektiği durumlarda kilo alımı sağlanmalıdır. Kilo kontrolü en az zayıflama kadar önemli bir süreçtir. Zayıflama süreci tamamlandıktan sonra kaybedilen kiloların ani bir şekilde geri gelmemesi için zayıflarken gösterdiğiniz gayret Bu diyetler kişiye ve fiziki durumuna uygun olarak hazırlanır.

 

Otizm, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Hastalıkların fizyolojik kökeni incelendiğinde bağırsak problemlerinin önemi ortaya çıkmıştır. Bu sebeple otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu semptomlarının hafifletilmesine yönelik beslenme desteği sağlanmaktadır.

 

Gastroenterolojik Hastalıklar
 Sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesinde veya tedavisinde beslenme büyük önem taşımaktadır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminde görülebilen pek çok hastalığın türüne, görüldüğü bölgeye ve bireysel faktörlere bağlı olarak uygulanacak beslenme tedavi ilkelerinde de değişiklikler yapılabilir.

 

Alerjik Rahatsızlıklar
 Besin alerjisi, her yaşta ortaya çıkabilen ve genetik ya da çevresel olmak üzere pek çok faktör sebebiyle gelişen farklı sorunlardır. Besin alerjisinin tedavisinde en önemli basamağın ne olduğunuz sorarsanız, doğru beslenme alışkanlıklarını sürdürmektir.

 

Diyabet Melitus
 Sağlıklı yaşam şekli düzenlemeleri ve düzenli egzersiz ile ideal kiloya ulaşmak bozuk glukoz toleranslı hastalarda diyabet gelişimini %50 oranında azaltmaktadır.
Doğru beslenmeyi öğrenmek diyabet kontrolünün önemli bir aşamasıdır. Yaşam şekli ile ilgili düzenlemeler ve düzenli fizik aktivitenin eklenmesi bu kronik hastalığın kontrolünde anahtar rol oynar.

 

Kalp-Damar Rahatsızlıkları
 Beslenme alışkanlıkları kalp damar hastalıkları ile yakın ilişkilidir. Kalp damar hastaları için beslenme planlanırken kolesterol alımı kontrol altına alınmalıdır. Hayvansal besinlerde bulunan kolesterol alımı 300mg/gün olarak sınırlandırılmalıdır. Kişinin sağlıklı kilo aralığında olması gerekmektedir

 

Tansiyon Rahatsızlıkları
 Yüksek tansiyonun tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, sağlıklı kiloyu koruma veya ideal kiloya ulaşma, alkol tüketiminin sınırlanması gibi değişiklikler önemlidir.